Project Achttienaprillaan

De bewoners van de Achttienaprillaan in Wilsele veroveren deze zomer een stukje van hun straat!

Ideeën verzamelen tijdens de buurtbijeenkomst

In mei organiseerden een aantal bewoners samen met het Verover de Straat team een buurtbijeenkomst op de hoek van de straat. Samen werd er nagedacht over een andere invulling van één parkeerplaats om meer ruimte te maken voor spelen, ontmoeten en groen. De ideeën werden omgevormd tot een maquette en de bewoners kozen samen een geschikte plaats uit.

Uitwerking van het idee

©Infopunt Publieke Ruimte

De bewoners werkten hun ontwerp vervolgens verder uit. Ze tekenden een zitmeubel met ingewerkte bloembak en klaptafeltje. Voor de kinderen integreerden ze een knikkerbaan, ‘kraampje’ en een krijtbord. Er werd ook gelet op de toegankelijkheid van het meubel voor rolstoelen en buggy’s, door aan één kant een opening van ten minste 1m te voorzien. Op de rijweg zal een plantenbak geplaatst worden om parkeren in de bocht tegen te gaan en zo de zichtbaarheid en de veiligheid voor de kinderen te verbeteren.

Het meubel wordt geplaatst tegen een bestaand stukje groenruimte. Dit zorgt voor extra gezelligheid en beschutting. In een tweede fase, vanaf oktober, zal een stuk van de bestaande struiken vervangen worden door allerlei andere plantensoorten en bloemen. Zo willen de bewoners voor wat meer kleur en biodiversiteit zorgen. Het nieuw aangelegde stukje groen zal door de bewoners zelf onderhouden worden als buurtplantsoen.

Testfase

Voor dit plan verzamelde het kernteam van bewoners handtekeningen in de straat. Het ontwerp zal getest worden gedurende een aantal maanden: van eind augustus tot eind 2022. Begin november volgt een evaluatie bij de bewoners van de Achttienaprillaan. Is de evaluatie positief? Dan kan het zitmeubel permanent blijven staan.

Help mee bij de opbouw!

Het zitmeubel wordt ter plaatse opgebouwd door de buurt, ter hoogte van Achttienaprillaan nr.42. De opbouw gebeurt tijdens een leuke workshop onder begeleiding van REused vzw. We zoeken hiervoor nog helpende handen!

Er wordt gebouwd van di 16/8 tot en met do 18/8 van 9u00 -16u30. Je kan ook een halve dag komen. Voor een vlotte werking vragen we wel om gedurende een heel tijdsblok aanwezig te zijn:

Hele dag 9u00 – 16u30 (middagpauze van 12u00-12u45)
Voormiddag9u00 – 12u00
Namiddag12u45 – 16u30

Wat moet je aandoen?: dichte schoenen, werkkledij en (indien je dit hebt) werkhandschoenen.

Zin om een handje toe te steken? Laat het weten via het formulier onderaan de pagina.
Of spreek iemand aan van het kernteam in de straat (nr. 32, 36 en 38).

Beslis je op de dag zelf om toch nog te komen of iemand mee te brengen? Geen probleem, kom gewoon langs!
We vragen wel om bovenstaande tijdsblokken te respecteren.

Feestelijke opening

Op zaterdag 27 augustus om 16u wordt de nieuwe ontmoetingsplek feestelijk geopend! Iedereen uit de Achttienaprillaan en de omliggende straten is welkom voor een een hapje en een drankje met animatie voor de kinderen. Het is op dat moment ook speelstraat dus de straat zal afgesloten zijn voor doorgaand verkeer.

Zin om mee te bouwen tijdens de workshops? Laat het ons weten!

Naam
Welke dag(en) kan je?