Project Achttienaprillaan

De bewoners van de Achttienaprillaan in Wilsele veroverden deze zomer een stukje van hun straat!

Ideeën verzamelen tijdens de buurtbijeenkomst

In mei organiseerden een aantal bewoners samen met het Verover de Straat team een buurtbijeenkomst op de hoek van de straat. Samen werd er nagedacht over een andere invulling van één parkeerplaats om meer ruimte te maken voor spelen, ontmoeten en groen. De ideeën werden omgevormd tot een maquette en de bewoners kozen samen een geschikte plaats uit.

Uitwerking van het idee

©Infopunt Publieke Ruimte

De bewoners werkten hun ontwerp vervolgens verder uit. Ze tekenden een zitmeubel met ingewerkte bloembak en klaptafeltje. Voor de kinderen integreerden ze een knikkerbaan, ‘kraampje’ en een krijtbord. Er werd ook gelet op de toegankelijkheid van het meubel voor rolstoelen en buggy’s, door aan één kant een opening van ten minste 1m te voorzien. Op de rijweg zal een plantenbak geplaatst worden om parkeren in de bocht tegen te gaan en zo de zichtbaarheid en de veiligheid voor de kinderen te verbeteren.

Het meubel wordt geplaatst tegen een bestaand stukje groenruimte. Dit zorgt voor extra gezelligheid en beschutting. In een tweede fase, vanaf oktober, zal een stuk van de bestaande struiken vervangen worden door allerlei andere plantensoorten en bloemen. Zo willen de bewoners voor wat meer kleur en biodiversiteit zorgen. Het nieuw aangelegde stukje groen zal door de bewoners zelf onderhouden worden als buurtplantsoen.

Testfase

Voor dit plan verzamelde het kernteam van bewoners handtekeningen in de straat. Het ontwerp zal getest worden gedurende een aantal maanden: van eind augustus tot eind 2022. Begin november volgt een evaluatie bij de bewoners van de Achttienaprillaan. Is de evaluatie positief? Dan kan het zitmeubel permanent blijven staan.

Feestelijke opening

Op zaterdag 27 augustus werd de nieuwe ontmoetingsplek feestelijk geopend! Iedereen uit de Achttienaprillaan en de omliggende straten was welkom voor een een hapje en een drankje met animatie voor de kinderen.