Aanbod deelmobiliteit

Wat is autodelen?

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is kan deze door een andere persoon gebruikt worden. Fietsdelen volgt hetzelfde principe.

Hoppin-punt met deelmobiliteit in Leuven

Gedeelde mobiliteit in Leuven

In Leuven kan je aan verschillende vormen van autodelen doen. Je kan autodelen via een autodeelaanbieder met eigen wagen. Je wordt lid van de organisatie, reserveert je wagen en betaalt per kilometer/verbruik en tijd. In Leuven zijn op dit moment aanbieders cambio en Partago actief.

Daarnaast kan je ook je eigen privé-wagen delen met andere particulieren, of zelf gebruik maken van een andere particuliere wagen. Dit kan door lid te worden van een autodeelgroep (het kostendelende principe) bij Cozywheels of Dégage, of door je te registreren op een platform (autodelen aan marktprijs) via Getaround.

Een volledig overzicht vind je in de vergelijkingsbrochure van Autodelen.net en op de website van de Stad Leuven. De stad biedt bovendien de mogelijkheid een bewonerskaart voor autodelen aan te vragen, en een autodeelstandplaats voor houders van een bewonerskaart voor autodelen die geen geschikte parkeerplaats in hun buurt vinden.

Ook fietsdelen is mogelijk in Leuven. Dit kan door een fiets van Bluebike op te halen aan het station van Leuven of Heverlee en ze daar na gebruik weer achter te laten. Je betaalt een jaarlijks lidgeld (nu tijdelijk gratis) en € 1,15 per 24u. De elektrische fietsen van Urbee vind je op verschillende standplaatsen in Leuven, je kan ze na je rit op elke Urbee-standplaats achterlaten. Ten slotte zijn er ook elektrische deelbakfietsen van Cargoroo (waarvan sommigen met maxi-cosi-adapter) op 30 locaties in Leuven, je brengt ze telkens terug naar dezelfde plek waar je ze hebt opgehaald.

De stad somt alle mogelijkheden en prijzen van fietsdelen hier op.